Vodka

Vodka

Vodka er en klar sprit som i EU vanligvis fremstilles av korn eller melasse, men den kan i prinsippet fremstilles av hva som helst som inneholder sukker og stivelse. I Øst-Europa fremstilles også vodka av poteter og ris.

Vodka har sitt opphav i Russland, Hviterussland, Ukraina, Litauen og Polen. Både Russland og Polen har vodka som sin nasjonal drink, og de strides om hvor vodkaen først ble fremstilt.
EU definerer vodka som «en sprit drink produsert av etylalkohol av jordbruksopphav fremstilt ved fermentering av sukker eller stivelse fra enten: (i) poteter og/eller kornblandinger, eller (ii) andre jordbruksråmaterialer». I tillegg sier forskriften at minimum alkoholstyrke på vodka skal være 37,5%. Noen av «vodkabeltelandene» aksjonerte for at loven om definisjonen av vodka kun skulle godkjenne sprit laget på poteter og korn som vodka. Dette kravet fikk gjennomslag og EU loven sier nå at vodka laget på andre råmaterialer enn poteter og korn må oppgi på etiketten hva spriten er fremstilt av; «Produced from..».
Navnet vodka kommer av det russiske ordet «voda» som betyr vann, «woda» på polsk. Den tidligste dokumenterte produksjonen er fra slutten av 800-tallet i Russland. I middelalderen ble destillert sprit i hovedsak brukt som medisin, samtidig som det var en ingrediens i produksjonen av krutt. I tidligere tider var ikke produksjonsmetodene de beste og vodkaen ble tilsatt krydder, urter og frukt for å kamuflere den dårlige kvaliteten. På 1400-tallet tok russerne i bruk pot stills til å destillere vodkaen og produktet ble forbedret. Produksjonen av vodka ble som følge av dette større, og Russland begynte å eksportere, for første gang i 1505 til Sverige. På 1700-tallet oppdaget en russisk professor at man kunne rense alkohol ved bruk av karbonfiltrering og kvaliteten på vodka ble nok en gang forbedret.
Vodka ble populært i Europa på 1800-tallet da russiske soldater som deltok i Napoleonkrigene brakte spriten med seg. Navnet «vodka» ble først offisielt på slutten av 1800-tallet da standarder for produksjonsteknikker ble innført. Vodkaen spredte seg for alvor til resten av verden etter den russiske revolusjonen i 1917 og emigrasjonen i årene som fulgte. I 60- og 70 årene ble mange vodkamerker lansert i USA og spriten ble populær å mikse i drinker. Den første vodkabaserte cocktailen som ble en stor hit var the Moscow Mule på 50-tallet. I dag finnes det utallige vodkamerker og drinker som konsumeres verden over.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.