Rom

Rom

Sukkerbønder i Karibien erfarte på 1600-tallet at produksjonen av sukker resulterte i mye restavfall i form av melasse. Ingen visste om noe praktisk bruk for melassen så plantasjeeierne dumpet «avfallet» i havet. Noen, antageligvis på Barbados, fant etter hvert ut at man kunne fermentere og destillere melassen og dermed var den første versjonen av rom som vi kjenner den i dag blitt til. Opphavet til navnet rom er noe uklart; en forklaring er at det kan ha kommet fra ordet «rumbullion» som betyr oppstyr eller opprør.
Brennevinets popularitet spredte seg raskt til koloniene i Nord-Amerika og i 1664 ble det første rom-destilleriet på det som i dag er Staten Island oppført. Rom-produksjonen ble den største og viktigste industrien for New England kolonien. Etterspørselen etter rom, og dermed behovet for flere arbeidere til sukkerplantasjene i karibien, utløste en trekanthandel mellom Afrika, koloniene og Karibien og det var slaver, rom og melasse som var handelsvarene. Noen hundre år senere var det restriksjoner for import av sukker samtidig som at whiskeyen gjorde sitt inntog som førte til at populariteten til rom sank i Amerika.
Den britiske marinen, med admiral Penn i spissen, erobret Jamaica fra Spania i 1655 og den lokalproduserte romen erstattet den offisielle ølrasjonen til soldatene. Det var ikke bare den britiske marinen som hadde en forkjærlighet for rom. Brennevinet var verdsatt som valuta og var derfor også ettertraktet blant piratene som opererte i Karibien. Den daglige rom-rasjonen til marinen ble avskaffet først i 1970 da det ble poengtert at kombinasjonen brennevin og elektronisk marineutstyr gikk dårlig sammen.
Rom blir i dag produsert i flere land og det finnes mange forskjellige typer og karakteristikker. Den eneste fellesnevneren er sukkerrørbasen. Det finnes ingen offisiell klassifisering av de forskjellige typene rom, men vi har kategorier som; dark rum, flavoured rum, spiced rum, premium rum, gold rum, light rum og overproof rum. Noen velkjente drinker og cocktails som inneholder rom er; Cuba libre, mai tai, daiquiri, piña colada og mojito.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.